ⓘ Säynäjärvi, Kangasala. Järven pinta-ala on 38 hehtaaria. Se on 2.1 kilometriä pitkä ja 450 metriä leveä. Järvi on pitkä ja kapea muodoltaan. Järvellä on kartan ..

                                     

ⓘ Säynäjärvi (Kangasala)

Järven pinta-ala on 38 hehtaaria. Se on 2.1 kilometriä pitkä ja 450 metriä leveä. Järvi on pitkä ja kapea muodoltaan. Järvellä on kartan mukaan yksi soistunut saari, joka sijaitsee järven koillispäässä. Järven rantaviivan pituus on 5.1 kilometriä ja sen rannat ovat metsämaata, joka on paikoitellen soistunutta. Järven lähiympäristössä on toiminut kolme maatilaa. Muu asutus on haja-asutusta ja niiden välissä on muutama kymmenen kesämökkiä. Järvelle johtaa tie valtatieltä 9, josta haarautuu Lihasulaan vievä yhdystie 14209. Järven läheltä kulkee myös Tampere–Haapamäki-rautatietä.

                                     

1. Vesistösuhteet

Järvi sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä vesistöaluetunnus 35 Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alueen 35.7 Vesijärven valuma-alueeseen 35.73, jonka Säynäjärven-Myllyojan valuma-alueeseen 35.733 järvi kuuluu. Järven vedenpinnan korkeus on 121.5 metriä mpy.

Järveen on johdettu vain kolme metsäojaa, joista yksi tuo pienen Puikkarinlammen vedet. Siihen laskee sen pohjoispuolella sijaitsevasta Letkumaanjärvestä 600 metrinen oja, johon on johdettu muutama pelto- ja metsäoja. Säynäjärvi laskee pienen Sulkujärven kautta Vesijärven Haapasenlahteen aivan Palosaaren edustalle.

                                     

2. Historiaa

Kalmbergin kartastossa vuodelta 1855–1856 järven nimi kirjoitettiin ”Säinäjärvi”. Kartassa sen pohjoispuolella sijaitsi ”Letkumajärvi”, josta ei ole piirretty ojaa Säynäjärveen. Myös Säynäjärven laskuoja on merkitty heikosti. Koska ojan alajuoksulla on merkitty vesimylly, on vesiyhteys täytynyt olla silloinkin olemassa.

Järven lounaisrannalla sijaitsee Säynäjärven vanha seisake, joka avattiin 1911. Vuonna 1968 avattu radanoikaisu siirsi rataa noin 400 metriä järvestä poispäin. Uudelle rataosuudelle avatulla samannimisellä seisakkeella pysähtyi paikallisjunia vuoteen 1988 saakka. Säynäjärven kautta kulkenut vanha ratalinjaus on otettu maantiekäyttöön.