ⓘ Kristina Schulgin on suomalainen dokumenttielokuvien ohjaaja, leikkaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen o ..

                                     

ⓘ Kristina Schulgin

Kristina Schulgin on suomalainen dokumenttielokuvien ohjaaja, leikkaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osastolta vuonna 1971, nykyinen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osasto. Kristina Schulgin on työskennellyt valmistumisestaan lähtien TV-yhtiöissä sekä kymmenissä elokuva-alan yhtiöissä sekä ohjaajana että leikkaajana. Oma tuotantoyhtiö Kristalli-Filmi Oy perustettiin vuonna 1988.

Elokuvatyönsä lisäksi Schulgin nimitettiin ensimmäiseksi dokumenttielokuvalinjan lehtoriksi Taideteolliseen korkeakouluun vuonna 1999. Hän toimi dokumenttielokuvan ensimmäisenä vt. professorina 2001–2003. Vuosina 2004–2007 hän toimi Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin taiteellisena johtajana. Hän sai Jussi-kunniakirjan elokuvastaan Emmi 1982. Vuonna 2004 hän voitti elokuvallaan Miksi en puhu venäjää 1993 sekä Tampereen elokuvajuhlien parhaan suomalaisen dokumenttielokuvan palkinnon että Tutkivan Journalismin Yhdistyksen Lumilapiopalkinnon. Vuonna 2004 hänet palkittiin valtionpalkinnolla elokuvasta Kasvoista kasvoihin 2003.

Hänen pitkiä palkittuja dokumentäärisiä elokuviaan ovat mm. Miksi en puhu venäjää 1993 Dicipline, Tie tanssijattareksi 1996 ja Kasvoista kasvoihin 2003.

                                     

1. Valikoitu filmografia

  • 1975 TYÖLÄISVAIMO, tanssiteatteri Raatikko/ TV-teatteri
  • 1975–76 TOREILTA JA TURUILTA, kabareesarja / TV-teatteri
  • 1970 VAALIT
  • 1969 TANSSIJATAR
  • 1976 CAROLYN CARLSON tanssii / TV-teatteri
  • 1975 TERVAHANHI, musiikkinäytelmä / TV-teatteri

TEITÄ TERVEHTII SERGEI JESENIN, pienoisnäytelmä/ Tv-teatteri EN MINÄ MUUALLE JUURRU, pienoisnäytelmä/ TV-teatteri

  • CAROLYN CARLSON, Pariisin Oopperan tähti
  • 1985 RAUHAN KAIPUU, dokumentti 6 min / 35 mm
  • 1993 MIKSI EN PUHU VENÄJÄÄ? dokumentti 114 min
  • 2003 KASVOISTA KASVOIHIN, dokumentti 123 min
  • 1979 SALKA VALKA, tanssinäytelmä 89 min/ TV-teatteri
  • KULTTUURIKIERTO, dokumentti suomalaisesta kulttuurista 70min
  • 1986-87 MUODIN TEKIJÄT 5-osainen dokumenttisarja
  • 1996 DISCIPLINE, Tie tanssijattareksi, dokumentti 59 min
  • 1985 HARMAGEDDON, leikkaus, pitkä elokuva ohj. Jussi Parviainen
  • SUOMALAINEN BALETTI 50 VUOTTA,TV dokumentti 55 min/
  • 1985 TÄHDENLENTO leikkaus, TV-fiktio 80 min TV-2, ohj. Juha Rosma
  • 1993 MAA OTTELU dokumentti 4 min
  • 1981 EMMI JURKKA, 50 vuotta suomalaista teatteria, dokumentti 70 min
  • 1977 IHMISIÄ TYÖNSÄ ÄÄRELLÄ, dokumentti 16 min / 35mm
  • 1984 HUOMENNA, leikkaus, pitkä elokuva ohj. Juha Rosma
  • FINLANDIA-TALO,
  • 1984 Second Unit Director / White Nights / Baryshnikov-Rosselini, pitkä elokuva/ ohj.Taylor Hackford / tuotanto Colombia Pictures dokumenttiosuudet Leningradissa / 35m
  • SOKEAT JA MUSIIKKI, dokumentti 30 min/
  • 2018 KODITON KOTI 93 min
  • TUPA 9, armeijan soittajakoulun anatomia, dokumentti 35 min/
  • 1987 Funkkiksen liekkileikkaus, dokumentti 40 min / 35mm,
  • 1991 TALO, arkkitehtuuridokumenttielokuva Kalliosta, 26 min
                                     

2. Palkinnot ja kunniamaininnat

  • Jussi-Kunniakirja dokumenttielokuvasta Emmi 1982
  • Second Unit Director / White Nights / Baryshnikov-Rosselini, pitkä elokuva/ ohj.Taylor Hackford / tuotanto Colombia Pictures dokumenttiosuudet Leningradissa / 35m 1984
  • Tutkivan Journalismin Yhdistys ry: Lumilapiopalkinto dokumenttielokuvasta MIKSI EN PUHU VENÄJÄÄ 1994
  • Valtionpalkinto dokumenttielokuvasta Kasvoista kasvoihin 2004
  • Tampere International Short Film Festival, kotimainen kilpailu, paras suomalainen dokumenttielokuva, MIKSI EN PUHU VENÄJÄÄ 1994
  • Nordic Glory, vuoden paras elokuvaohjaus, Kasvoista kasvoihin 2003
  • Minskin elokuvafestivaalit, dokumenttisarjan pääpalkinto elokuvasta I Don´t Speak Russian, Why? 1995
  • Pietarin kans.väl. Dokumenttielokuvafestivaali / pääpalkinto Golden Centaur, elokuvasta I Don´t Speak Russian, Why? 1994
                                     
  • puoliso Kristina Anapau, yhdysvaltalainen näyttelijä Kristiina Auno, suomalainen aitajuoksija Kristina Barrois, saksalainen tennispelaaja Kristina Bergstrand
  • Kristina Schulgin ohjasi Salka Valkasta televisionäytelmän Yleisradiolle. Salka Valka. Romaani. Ruotsinkielisestä käännöksestä suomentanut Kristiina Kivivuori
  • johtaja yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Arto Halonen 2001 2004 Kristina Schulgin 2004 2007 Virpi Suutari 2008 Erkko Lyytinen 2008 - 2011 Erja Dammert
  • kuvaa Suomen veropolitiikan kehityslinjoja 1920 - luvulta lähtien. Kristina Schulgin Miksi en puhu venäjää, Yle TV2. Dokumentti kertoo Suomen venäläisen
  • Parviainen Tuottaja Kaj Holmberg Kuvaaja Slawomir Idziak Leikkaaja Kristina Schulgin Pääosat Jussi Parviainen Aake Kalliala Esko Salminen Valmistustiedot
  • Jukka Vieno Tuottaja Aki Kaurismäki Kuvaaja Esa Vuorinen Leikkaaja Kristina Schulgin Pääosat Jukka Puotila Katja Kiuru Aake Kalliala Heikki Luukas Pertti