ⓘ Palojärvi, Kangasala. Järven pinta-ala on 4.1 hehtaaria ja se on 450 metriä pitkä ja 200 metriä leveä. Se sijaitsee Lihasulan kylän pohjoispuolella kallioisella ..

                                     

ⓘ Palojärvi (Kangasala)

Järven pinta-ala on 4.1 hehtaaria ja se on 450 metriä pitkä ja 200 metriä leveä. Se sijaitsee Lihasulan kylän pohjoispuolella kallioisella metsäalueella. Sen rantaviivan pituus on 1.1 kilometriä ja sen rannat ovat metsämaata. Länsirantaan tulee pieni peltotilkku ja sen koillispuolella on ollut viljelyssä nykyinen niitty. Järvellä on kahdeksan vapaa-ajan asuntoa sekä yksi tila. Niille tulee tiet Lihasulan ja Säynäjärven yhdistävältä tieltä. Järvellä ei ole kartan mukaan saaria.

                                     

1. Vesistösuhteet

Järvi sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä vesistöaluetunnus 35 Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alueen 35.7 Vesijärven valuma-alueella 35.73, jonka Vesijärven lähialueeseen se kuuluu. Järven vedenpinnan korkeus on 107.5 metriä mpy. Siihen on johdettu järveltä alkava Heramaanoja ja vastarantaan laskeva lyhyt metsäoja. Järven laskuoja lähtee etelärannasta. Laskuoja laskee 400 metrin päähän Vähäjärveen. Laskuojalle tulee pudotusta 13.4 metriä.

                                     

2. Historiaa

Vuoden 1855−1856 Kalmbergin kartastossa on järveen piirretty laskuoja Heramaanjärvestä. Palojärvi on kartassa nimetön ja autio järvi, jonka luoteispuolelta on raivattu niittymaata.

Vuoden 1954 peruskartassa on järven ympärillä kolme peltoaluetta, jotka kuuluivat todennäköisesti kahdelle maatilalle. Vuoden 1975 kartassa on asuintaloja kolme lisää, mutta ne ovat nykyään vapaa-ajan asuntoja.