ⓘ Suojärvi, Kangasala. Järven pinta-ala on 18.6 hehtaaria ja se on 850 metriä pitkä ja 400 metriä leveä. Sen ranta on mutkittelevan muotoinen ja se on siksi keske ..

                                     

ⓘ Suojärvi (Kangasala)

Järven pinta-ala on 18.6 hehtaaria ja se on 850 metriä pitkä ja 400 metriä leveä. Sen ranta on mutkittelevan muotoinen ja se on siksi keskeltä vain 100 metriä leveä. Se sijaitsee Verkkojärven pohjoispuolella moreenimäkien muodostamassa tasaisessa painaumassa. Järven itäpäässä on kartan mukaan yksi 30 metriä pitkä nimetön saari. Järven rantaviivan pituus on 2.7 kilometriä ja sen rannat ovat pääasiassa suota. Vain järven itäpäähän on rakennettu vapaa-ajan asunto, jonne tulee tie Rajalan kämpältä. Kämpälle pääsee vuorostaan Sahalahden kylältä.

                                     

1. Vesistösuhteet

Järvi sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä vesistöaluetunnus 35 Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alueen 35.7 Mallasveden ja Pälkäneveden alueella 35.71, jonka Sappeenjärvenojan valuma-alueeseen 35.716 se kuuluu. Järven vedenpinnan korkeus on 135.5 metriä mpy. Siihen on johdettu yli 20 suo-ojaa, joista eteläiset ojat toimivat samalla laskuojina Verkkojärveen. Reitin vedet laskevat lopuksi Sappeenjärven kautta Pälkäneveden Jouttesselän Hiukonlahteen.

                                     

2. Luontoarvoja

Järven vesi on luokiteltu tyydyttäväksi ja järvi soveltuu virkistyskäyttöön tyydyttävästi. Vedenlaatua koettelee runsas humuspitoisuus, happamuus, veden happitalouden häiriötila ja luontaisesta tasosta kohonnut ravinnetaso. Veden happamuus on liikaa joillekin kaloille ja erityisesti ravulle.