ⓘ Pikku-Salmus. Lammen pinta-ala on 2.7 hehtaaria ja se on 300 metriä pitkä ja 150 metriä leveä. Se sijaitsee Hollon suon lounaispäässä Iso-Salmuksen vieressä. Se ..

                                     

ⓘ Pikku-Salmus

Lammen pinta-ala on 2.7 hehtaaria ja se on 300 metriä pitkä ja 150 metriä leveä. Se sijaitsee Hollon suon lounaispäässä Iso-Salmuksen vieressä. Sen rantaviivan pituus on 750 metriä ja sen rannat ovat soistuvaa metsämaata. Lampi on saareton ja autio, mutta sen ympäri kulkee metsäautotie, joka tulee Kangasalta päin.

                                     

1. Vesistösuhteet

Lampi sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä vesistöaluetunnus 35 Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alueen 35.7 Mallasveden ja Pälkäneveden alueella 35.71, jonka Roineen alueeseen 35.713 se kuuluu. Lammen vedenpinnan korkeus on 112.8 metriä mpy. Järveen laskee idästä Hollon kuivatusojat ja lännestä Iso-Salmuksen yhdysoja. Pikku-Salmuksen laskuoja laskee Lampiseen, jonkavedet päätyvät lopulta Roineeseen.

                                     

2. Luontoarvoja

Järvi sisältyy Lempäälän ja Kangasalan rajalla sijaitsevaan Salmuksen alueeseen, joka on pienjärvien Natura 2000-suojelualue. Alue on suosittu retkeilyalue.

                                     

3. Historiaa

Vuoden 1960 peruskartassa sen nimi oli vielä Vähä Salmus, mutta vuoden 1975 kartassa Pikku-Salmus. Alueelle rakennettiin metsäautotiet vasta 1975 jälkeen.