ⓘ Syväjärvi, Kangasala, Savo. Järven pinta-ala on 20 hehtaaria ja se on 1.1 kilometriä pitkä ja 400 metriä leveä. Järven keskellä työntyy pohjoiseen niemi, joka j ..

                                     

ⓘ Syväjärvi (Kangasala, Savo)

Järven pinta-ala on 20 hehtaaria ja se on 1.1 kilometriä pitkä ja 400 metriä leveä. Järven keskellä työntyy pohjoiseen niemi, joka jakaa järven erikokoisiin osiin. Järvellä ei ole kartan mukaan saaria. Sen rantaviivan pituus on 3.2 kilometriä ja sen rannat ovat metsämaata, jota rikkoo kaksi peltopalstaa. Järven ympäristössä sijaitsee kaksi maatilaa ja rannoille on rakennettu 16 vapaa-ajan asuntoa. Niille tulee tiet yhdystieltä 3110.

                                     

1. Vesistösuhteet

Järvi sijaitsee Kokemäenjoen vesistössä vesistöaluetunnus 35 Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alueen 35.7 Mallasveden ja Pälkäneveden alueella 35.71, jonka Roineen alueeseen 35.713 se kuuluu. Järven vedenpinnan korkeus on 94.1 metriä mpy. Järven ainoa karttaan merkitty tulo-oja on Nelijärven laskuoja, joka laskee järven itäpäähän. Sen kautta laskee kymmenisen metsäjärveä. Vedet jatkavat Syväjärvestä Lahnajärveen, josta ne päätyvät Roineeseen.

                                     

2. Historiaa

Vuoden 1855−1856 Kalmbergin kartastossa Syväjärvi oli piirretty asumattomaksi järveksi, jonka rannoilta oli jo raivattu pari niittyä. Lempäälään menevä maantie kulki järven ohi sen eteläpuolelta. Vuoden 1953 peruskartassa järvellä toimi neljä maatilaa ja niiden peltoala ympäröi järveä kattavammin. Lopetettujen maatilojen peltoja on sittemmin metsitetty. Vuoden 1960 kartassa järvellä on neljä mökkiä ja vuoden 1975 kartassa yksitoista.